Cambodja 2009 

NB! Ved at dobbeltklikke med venstre museknap på de små billeder kan billedet forstørres

 

SIAM REAP med Angkor Tempel området

 

I 1100-tallet var Cambodia et af Asiens rigeste lande, fordi der var gravet kanaler fra den store indsø Tanle Sap Lake  til det meste af landet, så der kunne høstes ris mange gange årligt. Landet var dengang selvforsynende med mad og et af de mest betydningsfulde riger i Asien. Siem Reap ligger 10 km fra Tanle Sap Lake, og hovedattraktionen for hele landet er de mange templer fra Khmertiden.

 

Angkor Tempelområdet er på 100 km2 med ca. 40 fantastiske templer. Historien er ret så barsk: det hele blev bygget i 800-1300-tallet, riget gik til grunde i 1432 efter stort pres østfra af Vietnam og en krig mod vest, som siameserne vandt. Stedet blev genfundet i slutningen af 1800-tallet af en fransk orkidéekspedition, og ruinerne var helt overgroet af jungle og indhyllet i lianer.

 

Khmerriget var stort. Det udbredte sig fra Bagan i Burma til det nordøstlige Thailand, sydpå ned på den malaysiske halvø, i Laos op til Vientiane og ind i Vietnam.

 

 

 

Siam Reap  er udgangspunktet for at besøge Angkor Tempel området.

 

Vi havde fået tip om et godt og billigt hotel som ligger tæt på det gamle franske kvarter og hvor vi for $ 20 kunne få et stort dobbeltværelse med morgenmad.

 

 

 

 

 

Siam Reap er en rigtig moderne turist by med masser af hoteller og restauranter og byen er pen og ryddeligt med mange store herskabshuse og  og parker med store træer og skulpturer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det franske kvarter har sin Pub Street med barer og restauranter - men parallel gaderne har også gode spisesteder og trange basar gader.

 

 

 

 

 

 

 

Vi faldt for Amok restauranten med pragtfuld servering af udsøgte retter.

 

En svejtser købte et helt bundt roser og delte ud til damerne - dette gave store smil som tak.

 

 

 

 

 

De lokale Tuk-Tukker er veldekorerede og billige og en motorcykel er god til grisetransport.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De lokale øl smager godt og maden smager helt fantastisk og serveres på en delikat måde og er ret billigt.

 

Det er mange tilbud på fod massage til billig pris - 1 times massage gør godt efter lange gåture.

 

 

 

 

 

Ruinerne  i Angkor - af  40 sten templer bygget af  Khmerne i en 400 års periode fra ca. år 800 , er resterne af en religiøs, social og administrative metropol, hvor de øvrige træ bygninger nu er væk.

 


 

ANGKOR THOM

 

Vi startede med at se Angkor Thom , som betyder "The Great City" og var hovedstaden i Khmer riget i den klassiske perioden fra ca 1000 til  ca 1327.

 

Der er fire indgange til Angkor Thom som dækker  3 x 3 km omgivet af en 8 meter høj mur og en bred voldgrav.

 

 

 

 

 

 

Vi gik in ad hovedindgangen - the South Gate hvor en vej på toppen af et dige  fører over voldgraven og  på højre side af vejen er opstillet 54 gudinder -DEVAS- og på venstre side 54 demoner -ASURAS hver række med en hætteklædt cobra slange -NAGA som trækker rækken.

 

De  23 meter høje porttårn har  fire ansigter på toppen ligsom BAYON templet.

 

 

 

 


 

 PHIMEANAKAS 

 

Phimeanakas "himmelsk tempel " er et hinduistisk tempel , bygget i slutningen af det 10. århundrede i form af en tre lags pyramiden s og med et tårn på toppen.

 

Templet var i centrum af det kongelige palads og var kongens tempel.

 

 

 

 

 


 

 BAYON

 

Bayon tempelet ligger i centrum af Angkor Thom og er bygget i slutningen af 12. århundrede af den buddhistiske konge Jayavarman VII,  som det officielle statslige tempel

 

 

 

 

 

 

 

Bayon's mest karakteristiske træk er de  54 tårne der rager frem fra den øverste terrasse og i klynger omkring det centrale højdepunkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvert tårn har fire ansigter vendt mod de fire himmelretninger.. Ansigternes fredfyldte og uudgrundelige udtryk afspejler den buddhistiske oprindelse og menes at være portræt af Jayavarman VII

 

 

 

 

 

 

 

 

Templet er kendt også for de 1,2 km imponerende basrelieffer, som præsentere en usædvanlig kombination af mytologiske,   historiske og verdslige scener.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyere hinduistiske og buddhistiske konger har senere ændret og udvidet Byon i overensstemmelse med deres egne religiøse præferencer så templet endte som et mix af forskellige stilarter.

 

 

 

 

 

 

 


 

 BAPHUON

 

Baphuon templet ligger 200m nord for Bayon og templet blev bygget i anden halvdel af 11. århundrede,  og var dedikeret til Shiva men senere også med buddhistisk islæt..

 

 

 

 

 

 

.

Det har en pyramide form der repræsenterer det mytiske Mount Meru og tempelet er i øjeblikket under restaurering

 

 

 

 

 

 

 


 

 ELEFANT TERRACE

 

Den enorme platform som i dag er kendt som the Elephant Terrace løber 300 meter nord - syd centralt foran the Royal Palace.

 

 

 

 

 

 

 

 

Platformen blev brugt som fundament for  kongens audiens pavillon  og ved andre officielle ceremonier. Pavillonen af træ er nu væk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fem trapper - tre i centrum og en i hver ende førte op til den 2,5 meter høje terrasse forsynet med et NAGA - slange balustrade.

 

 

 

 

 

 

 

 

Terrassens frontside er udsmykket med relieffer visende elefanter og garudas - fugle menneske i kamp med sine fjender.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 LEPER KING TERRACE

 

The Leper King terrassen ligger nord for Elefant Terrassen og fik sit navn efter en siddende statue som en gang var på platformen på toppen af terrassen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Denne statue blev antaget at vise The Leper king men man mener nu at den viste YAMA eller the Lord of Death og at  terrassen kan have fungeret som ligbrændings sted.

 

 

 

 

 

 

 

 

Denne terrasse er bygget som en U og alle væggene er rigt dekoreret med relieffer visende krigere i kamp og gudinder.

 

 

 

 

 

 

 


 

 TA PROHM

 

Ta Prohm templet er et særlig sub-kompleks af Angkor Wat tempelet og er bygget i slutningen af 12 århundrede i Bayon stil.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ælsket af fotografer, vedbliver Ta Prohm at være noget specielt og betagende - Banyan træerne , og deres gigantiske forgrenede rødder skaber en ekstraordinære visuel oplevelse.

 

 

 

 

 

 

 

Ta Prohm er det eneste tempel, der har fået lov til at forblive uberørt, - som om junglen af gigantiske træer har overmandet og generobret det land, som mennesket tidligere stjal fra dem for at bygge på.

 

Træerne der vokser ud af ruinerne er måske det mest karakteristiske træk ved Ta Prohm templet, og de store silke bomulds træ og de mindre kvæle figen træ er dominerende

 

 

 

Et af de mest populære fotomotiver er et hjørne af en bygning hvor de slangeagtige , næsten hvide rødderne af et silke bomulds træ på toppen af muren lader sine rødder sno sig langs sprækker i murene og langs jorden og de lange rødder opleves mere som krybdyr end som en plante.

 

 

 

 

 

 

 

Et andet motiv er en portåbning hvor talrige rødder fra et kvæler figen træ slynger sig på hver side af en åbningen og indkapsler port bygningen som i et kvælertag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tempelet Ta Prohm blev brugt som location i filmen Tomb Raider.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ANGKOR WAT

 

Angkor Wat med de fem tårne er det mest kendte af templerne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cambodja bruger templet som symbol for landet og det optræder i landets flag og Angkor Wat er landets største turistattraktion.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er et af verdens største med en stenmængde som Kheopspyramiden men udskåret over det hele med de mest fantastisk detaljerede, historiefortællende billeder.

 

 

 

 

 

 

 

 

Templet er bygget til kong Suryavarman 2. i begyndelsen af det 12. århundrede som hans statstempel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Omkring templet lå hovedstaden, hovedsagligen bygget i træ som for længst er væk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Angkor Wat er det bedst bevarede tempel i området og er det eneste tempel, der har bibeholdt sin religiøse betydning op til vores dage, først som hinduistisk tempel indviet til Vishnu og siden som buddhistisk tempel.

 

 

 

 

 

 

 

Templet er generelt beundret for sin storslåethed og harmonien i dets arkitektur samt de omfattende udsmykning med basrelieffer der viser religiøse fortællinger og de talrige billeder af den venlige guddom DEVA , dæmonen ASURAS og af dejlige nymfer APSARA

 

 

 

 

 

 

 

Vi traf mange munke i farvestrålende kutter og ved at tale med dem fandt vi ud at de ikke var en del af tempeltjenesten men besøgte templet for at snakke med turisterne og praktisere sine sprogfærdigheder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

BANTEAY SREI

 

Dette tempel ligger ganske langt fra resten af Angkor tempelkomplekset, men var absolut et besøg værd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banteay Srei betyder the Citadel of Women og bygningernes størrelse er miniaturer i forhold til de øvrige templer i Angkor

 

Banteay Srei er et af de ældste templer i Angkor, bygget af Hindu præster i midten af 10.nde århundrede.

 

 

 

 

 

 

Dette tempel er dedikeret til Shiva, og er rimeligt velbevaret og de fleste af udsmykningerne i form af relieffer, viser yndige kvinder bærende Lotus blomster, og andre episke scener.

 

 

 

 

 

 

Templet er unikt i den forstand at konstruktionerne er udført af en hård rød sandsten, der kan udhugges som træ.

 

 

 

 

 

 

 

De lyserøde røde sandstene og de smukke 3-dimensionelle relieffer giver templet en fantastisk kvalitet som sjældent er set udenfor India og slet ikke i Sydøstasien.

 

 

 

 

 

 

Angkor området med alle templerne startede ca år 900  og varede i ca. 5-600 år hvorefter det forfaldt og blev genopdaget en gang i 1900 århundrede af nogle fransk opdagelses rejsende som var på jagt efter orkideer, og som fandt de overgroede ruiner. Det står endnu uklart om årsagen til at templerne og hele området blev forladt - var det krig - var der natur katastrofe - eller var det en kulturel trend at herskere ønskede at starte forfra for at skabe noget i sit eget regi hellere end at bruge det gamle? De lærde strides - men Angkor området er ganske imponerende at opleve.

 


Hit Counter

Startside Op INDIEN KINA SRI LANKA  2008 VIETNAM 2009 Cambodja 2009

NB! Ved at dobbeltklikke med venstre museknap på de små billeder kan billedet forstørres

Dette Websted blev sidst opdateret 28. August 2009