NORGE

 

Norge er et land mod nord og er i stærk kontrast med de rejsemål vi ellers har haft og beskrevet såsom India med tropisk klima og voldsom vegetation og hvor det kan være meget varmt.

Norge er et land hovedsagen bygget op af sten og bjerge, og med en lang kyst med mange små og store fjorder og vandet omkring Norges kyster er kolde, men midt på sommeren i juni, juli og lidt af august er der dejligt langs med kysten, hvert fald i Syd-Norge hvor den varme Golfstrøm fra ækvator rammer kysten og hvor fjeldene og svabjergene (skrånende fjeld partier langs søen som blev glat slebet af isens tilbage trækning under Is-tiden)  langs med kysten gennem de lange dage med sol fra tidlig morgen kl. 5-6 og til kl. 21-22:00 om aftenen bliver varmet op af solen og virker som en varmedunk resten af døgnet. Dette gør at om sommeren er der pulserende liv langs kysten og alle som kan har en hytte ved søen og en båd. (Det er også mange nordmænd som ellers sværger til en hytte på fjeldet med jagt og lange vandreture og mange har begge dele).

Nordmænd elsker sommeren med lyse nætter og varme og lader op til vinterens mørke tid med kun få timers lys om dagen.

Norge har fire markant forskellige årstider, Vinter, Vår (Forår), Sommer og Høst (Efterår) hvilket præger nordmændenes levevis.

Som eksempler har jeg valgt at vise billeder fra en sommer på HVALER, et af de mest værdsatte sommersteder syd for Fredrikstad, Østfold Fylke yderst i Oslo Fjorden på østsiden af fjorden samt SANDEFJORD, Vestfold, min fødeby på vest siden af Oslofjorden.

 


NB! Ved at dobbeltklikke med venstre museknap på de små billeder kan billedet forstørres

 

 

HVALER - skærgårds idyl.

Sommerstedet med navn ”Jordbærstedet” tilhører min bror Kjell og Ruth hans kone, og det er et familiested hvor hele familien har en plads for overnatning og fælles familiehygge.

 

 

 

”Jordbærstedet” ligger i et lille sund mellem to øer, og man må gå ca. ½ time over fjeldet for at komme frem til hytten. Nu fra sidste år er det indlagt vand og kloak, et kæmpeprojekt hvor der installeret rør på bunden af søen og hvor de mange hytter er koblet til med talrige pumpestationer for at transportere rent van til hytterne og kloakvand m.v. tilbage til renseanlæg på fastlandet, alt dette for at forhindre miljøforurening.

 

 

Et tidligt morgen bad i søen er dog bedre end det nye brusebad inde, men alle sætter pris på den nye opvaskemaskine, tidligere var det næsten konstant arbejde at vaske op efter 10-15 mennesker, 3 ganger om dage, og hvor vandet skulle fragtes fra fastlandet i båd eller bæres over fjeldet.

 

 

På Hvaler serves også altid de bedste nyfangede rejer eller jomfru hummer, hvilket er en af mine favorit spiser og som jeg prøver alle steder jeg besøger.

 

 

 


 

 

SANDEFJORD og St. Hans fejring

Starten af sommeren bliver kraftigt markeret med St. Hans fejring d. 24. juni ved sommer solhverv, og i SANDEFJORD, min fødeby, er St. Hans fejringen noget specielt, og alle offentlige kontorer og virksomheder er lukket dagen efter for at beboerne kan sove ud.

 

Sandefjord er kendt for en anden fejring også idet det var det første Barnetog på Norges nationaldag den 17.maj blev arrangeret.

 

Sandefjord er en typisk kyst by, placeret i bunden af den lange Sandefjordsfjorden. Det er stadig mange velholdte gamle træhuse i byen og by centrum ned mod havnen med en stor park, små båds havn, færge havn og mange brygger med private både langs kysten så langt man kan se. Byen er præget af hvidmalede træhuse, grønne om råder, mange bade steder og en by hvor beboerne har haft en god indtægt, bl.a. fra de mange år med hval fangst og international skibsfart.

 

 

Sandefjord er præget af de tidligere tiders hvalfangst i Antarktisk, en aktivitet som stoppede i 1960 årene hvor det internationalt blev gennemført store begrænsninger og stop for jagten på hval.

 

 

 

Byen har et stort museum for hvalfangsten og ved havnen er et stort monument visende en gammel type fangst båd og finnerne af en blåhval og hele monumentet, oplyst om aftenen og i fuldt skum sprøjt drejer rundt på en ”vagt” dvs. på 4 timer. Før hvalfangsten var Sandefjord kendt for sin kilde med mineralsk vand og badeanstalter.

Ved havnekajen er indrettet maritimt museum, med bl.a. en kopi af vikingeskivet som blev udgravet på Gogstad og som nu er på Vikingemuseet på Bydgø ved Oslo, samt også en fuldt restaureret moderne hvalfangst båd hvor man kan få adgang til at se hvorledes hvalfangerne levede og arbejde og begge skibe bliver brugt til korte sejlture i fjorden med turister.

Jeg kan da også mindes den sæson i 1956/57 hvor jeg var med en hval båd til Antarktisk og levede ombord hval båden i 5 måneder medens vi sejlede hele vejen fra Sandeford, fangede hval i ca. 2½ måned og så hele turen hjem igen. Det var for mig en enestående oplevelse, men jeg besluttede den gang at det ikke var et liv for mig. Rejse ja, men ikke som sø mand ombord på et skib der ikke kom til kaj i lange tider.

St.Hans arrangementerne starter normalt på eftermiddagen med en båd kortege, hvor alle private små båder pyntes med nyudsprunget birke løv og flag og feststemte mennesker samles i havnen for at afvente en fælles afgang for kortegen som går ud fjorden mod de yderste skær. Sandefjordsfjorden er lang og på begge sider ligger husene med grønne haver ned mod søen. Kortegen vil bruge 2-3 timer for at sejle fra havneområdet og ud fjorden hvor den langsomt opløses og de forskellige både sejler til det sted hvor der skal holdes fest med bål mv.

 

 

Såvel Vikinge skibet ”GOJA”og Hvalbåden ”SOUTHERN ACTOR” deltager i båd kortegen St. Hans aften også sammen med færgen som sejler biler og passagerer fra Strømstad i Sverige til Sandefjord i fast rudefart, 4-6 ganger om dagen. Starten på kortegen falder sammen med eftermiddagsfærgens afgang kl. 16:00 hvor færgen sejler i fronten hvorefter store og små både følger efter sammen med ”Southern Actor” og Vikinge skibet ”Goja”.

 

 

 

 

Vi fulgte kortegen fra en højde på Framnæs siden hvor fjorden er smal så vi kunne se hver enkelt båd passere og alle de glade og feststemte deletagere.  Det var også nogle større fiskerbåde med orkestre ombord som alle spillede traditionelle sømands musik

Ved Thorøja, ca 3 km ud i fjorden og hvor det er kajanlæg, hilser all i bådene på byens gamle som er blevet kørt dertil og fået orkesterplads ved kaj kanten for at se de mange kendte som deltager i kortegen. De tænker nok også på den tid hvor de selv var deltagere i kortegen og ellers St. Hans festen resten af natten.

 

 

 

Ved 9-10 tiden om aftenen hvor solen er næsten væk og tusmørket siger langsomt in over kysten, tændes de første bål langs vandet.

Det er opbygget bål på alle bade strander og ellers langs med kysten foran de mange hytter, ja også på de bare små holme som ligger uden bebyggelse her og der i fjorden.

Vi besøgte Granholmen, et af de meget gamle strande i Sandefjordsfjorden, tidligere med hotel der for mange år siden brændte, men nu med restaurant og andre servering steder. Vi var sammen med mere end 500 andre, gamle og børn med til at hygge os ved ålene og drikke en øl eller to.

St. Hans er det lyst til ca. 23:00 om aften, og det bliver ikke rigtigt mørkt så det kan festes hele natten men bålene brænder jo ned og så trækker alle som ikke har et sted at gå ind sig hjem.

St. Hans fejringen i Sandefjord er noget særligt, og med båd kortege, fest med bål, musik og dans og masser af fugtig beværtning, så ligner det i grunden nogle af den samme type begivenheder som vi har oplevet andre steder i verden, i Indien, Singapore, Spanien m.m, men her er det nordboere som slår sig løs for at fejre sommerens start og nogle måneder med lidt varmere vejr og sol.

 

Startside Op NORGE CYPERN  Oktober 2002

NB! Ved at dobbeltklikke med venstre museknap på de små billeder kan billedet forstørres

Dette Websted blev sidst opdateret 12. June 2008