Museer i USA

Vi besøgte de 3 museer i december 2004

 

John F. Kennedy Library and Museum

Boston, MA

Når en Præsident for the USA går af får han ret til at oprette et arkiv for sine papirer, idet alle akter som han har lavet gennem sin præsident periode er personlige og ikke statens ejendom. Således findes der i USA en hel række Biblioteker og Museer som er placeret i henhold til Præsidents valg og i en udformning efter ønske. 

John F. Kenneys Library og Museum er placeret i Boston, hovedstaten i Massaachusetts, staten hvor J.F. Kennedy blev født den 29 maj 1917 og ligger ved vandet med udsigt mod Bostons Skyline. 

J.F. Kennedy (JFK) blev i 1960 med en lille overvægt af stemmer valgt som ny præsident efter Richard M. Nixon, og han blev indsat i januar 1961 som den 35. Præsident for the USA. JFK var gift med Jacqueline og de havde to børn, datteren Caroline og sønnen John. 

JFK’s tid som Præsident blev kort da han allerede d. 21. november 1963 blev skudt af ”ukendt” gerningsmand i Dallas, Texas idet også JFK’s formodede morder blev skudt 2 dage senere og således ikke kunne medvirke til endelig opklaring af mordet på JFK. Det er senere fremkommet mange formodninger om hvem som stod bag mordet på JFK.

 

Når man besøger muset, bliver man overrasket over hvor mange væsentlige sager JFK var fader til og han huskes for sin lederevne, personlighed, og gennemslags kraft. 

Præsident Kennedy’s død gav stor bedrøvelse og sorg blandt alle amerikanere. De fleste mennesker husker stadigt præcis hvor de var og hvad de gjorde da budskabet om mordet blev udsendt. Hundrede tusinder fulgt til begravelsen i Washington og millioner i hele verden fulgte bisættelsen på TV. 

Som årene har gået og andre Præsidenter har skrevet kapitler i historien, står John Kennedy’s korte tid i det White House markeret i folks minde for hans lederevner, personlighed og gennemslagskraft. Mange respekterede hans kølige overblik når han måtte træffe svære beslutninger – såsom hvad at gøre med de russiske missiler på Cuba. Andre beundrede hans evne til at inspirere folk med hans velformulerede taler. Andre mener at hans medlidenhed og hans vilje til at kæmpe for nye lov programmer til hjælp for fattige, ældre og syge var det vigtigste.

Ligesom alle ledere, lavede John Kennedy fejl, men han var altid optimistisk vedrørende fremtiden. Han troede på at folk kunne løse fælles problemer såfremt alle satte landets interesse først og arbejdede sammen. 

Nogle af Kennedy’s mærkesager er bl.a.:

  • Bidrag til at afslutte den kold krig og nedrivning af muren i Berlin. Man husker stadig hans proklamation   ”ich been ein Berliner”
  • Oprettelse af  The Peace Corps hvor amerikaner kan yde frivillig hjælp.
  • Løsning af Cuba missil krisen i 1962
  • USA’s Space program hvor John Glenn landede på månen i 1962
  • Ny ”Civil Rights” lov d. June 11. 1963 vedrørende befolknings rettigheder (og pligter) og forbud mod rase-diskriminering.

Kennedy startede en ny demokratisk styreform med vægt på befolkningens behov og ønsker, og det grundlag kan skabte har senere blevet videreført af efterkommende Præsidenter.

 

MoMA  - The Museum of Modern Art

New York

Grundlagt i 1929 som en udviklings institution, er det MoMA’s hensigt at være verdens mest betydningsfulde museum for moderne kunst.

For at imødegå denne position genkender MoMA at moderne kunst udspringer i udforskningen af idealer og interesser der gennem nye artistiske traditioner er blevet udviklet i slutningen af 1920erne og frem til i dag og at moderne kunst omfatter alle visuelle udtryksformer hvilket inkluderer malerier og skulpturer, tegning, tryk og bogillustrationer, fotografier, arkitektur, film og video samt også nye udtryksformer der udvikles for at afspejle og udforske nye visuelle kunstneriske virkeområder.

 

 

MoMA ligger centralt i New York, på 54 street mellem 5th og 6th Avenue og ved årtusinde skiftet blev det besluttet at udvide museet for at give bedre plads til nogle af de nyere kunstretninger, og MoMA er nu udvidet til den dobbelte størrelse.

Til opgaven for udbygningen af MoMA blev valgt den Japanske arkitekt Yoshio Taniguchi og en ny 6 etagers bygning D & P Rockefeller Building huser i dag hovedudstillingen og moderne udstillings gallerier med vekslende kunst udstillinger.

Vi startede at besøge MoMA da vi boede i New Jersey i slutningen af firserne og har også mange gange senere besøgt MoMA når vi har været i New York, og vi havde set frem til at opleve det ombyggede museum der igen åbnede på Manhattan den 20. november 2004 efter i næsten 2 år at have været i eksil i MoMA QNS i Long Islands City, Queens.

 

Vi besøgte MoMA den 5. December, dvs. kun ca 14 dage efter åbningen af det nye MoMA.

 

 

 

Vi havde læst de mange begejstrede anmeldelser og også at dansk brugskunst var godt repræsenteret med møbler og service til de mange restauranter og cafeer  

Som et resultat af et samarbejde mellem MoMA og den Danske Udenrigstjeneste blev det nye museum udstyret med moderne danske møbler og andet udstyr og som resultat af samarbejdet hvor 24 danske firmaer accepterede et sponsorprogram som omfattede levering af deres produkter med speciel rabat.

Som et resultat valgte museets personale at danske firmaer fik lov at levere ca. 95% af alle møblerne som er placeret i publikums områderne designet af bl.a. Arne Jacobsen, Hans J. Wegner og Poul Kjærholm og i den endelige udvælgelse af danske produkter kom dette til at omfatte ca. 150 forskellige produkter i stort antal fra 33 danske designere. Det er leveret stole, borde, sofaer, kaffekander, tallerkener, spisebestik og lysestager etc. og de præger MoMA’s restauranter og kafeterier med den typiske danske design stil.

 

 

 

 

 

Vi oplevede et moderne museum med fantastiske rum og lysvirkninger og meget god kunst. Den søndag i New York lige før jul hvor tusinder af mennesker var på julebesøg i ”the Big Apple” så det var svært at komme frem på 6th. Ave. og hvor køen var lang for at komme ind på MoMA, gav rummene stadigt plads for indlevelse i de mange gode udstillinger.

 

 

 

 

 

 

Vi startede på toppen og arbejdede os nedover i de forskellige udstillingsområder, og fandt at mange danske kunstnere er repræsenteret, men min gode stol som vi købte for 15 år siden og som var en af de amerikanske møbelmodeller som var udstillet, var fjernet, og det er vel tegn på at museets målsætning med dynamisk design udvikling bliver opfyldt.

Billederne kan give nogle eksempler på dette og vi havde nogle gode timer og en god lunch i en dansk designet kafeteria hvor der blev serveret en god omgang salat.

 

 

National Museum of the American INDIAN,

Washington DC

 

NMAI museet I Washington blev åbnet den 21 september 2004 i en helt ny bygning i den sydvestlige ende af the National Mall, dvs. nærmest ved the Capitol.

Selve bygningen giver god følelse af et spændende museum.

Man kommer ind i en stor cirkulær hall som fylder hele bygningen højde og som er forsynet med lysåbninger som giver en fantastisk belysning af kuplen.

Udstillingerne er på 3 og 4 etage og består af mange sammenhængende rum som giver mulighed for adskillelse af de enkelte udstillings emner men samtidigt et stærkt sammenhæng i helheden.

 

Introduktions filmen var meget specielt, og den blev vist i et rundt rum med siddepladser langs væggene og lærredet, bestående af groft vævede tæpper i en cirkel i midten og med en lille , rund forhøjning i midten under lærredet. Introduktionsfilmen handlede om indianernes livsfilosofi og udvikling og blev vist i 3 dimensioner, set fra normal øjehøjde på lærrederne, og samtidige billeder på toppen forhøjningen set fra oven og samtidigt også i den runde kuppel i lofter set op mod himmelen. Det er meget specielt, men med en fantastisk effekt.

 

Indianerne er jo tæt knyttet til naturen, jorden, solen, himmelen , ild og vand, og vi kunne dog konstatere at de forskellige stammer havde udviklet forskellige koncepter gennem tiderne.

 

 

Udstilling indeholdt mange interessante emner og som så mange andre Amerikanske museer så er alt præsenteret og forklaret i skitser, billeder, og tekster, og i en hel afdeling havde vi også lejlighed til at se film og høre beretninger af nulevende indianere som kunne berette om det de havde oplevet og fået overdraget fra deres forældre og bedsteforældre. Udstillingen ”Our Peoples: Giving Voice to our Histories” giver et korrigeret billede af indianernes historie i stedet for de ofte summariske og ukorrekte som findes i folkelitteraturen.

 

Vi blev også meget begejstret for særudstillingen ”Native Modernism: The art of George Morrison Hauser” som viste en række ”malerier” sammensat af forskellige farvet træ bider, samt også skulpturer af Allan Hauser som helt har skabt sin egen opfattelse af skulpturer i i en kombination af groft tilhuggede sten i naturlige former samt polerede detaljer.

 

 

 

 

 

Museet er et spændende sted at besøge.

Startside Op Crossing USA Museum CUBA 2010

Hit Counter