Hanoi - Vietnam 2009

NB! Ved at dobbeltklikke med venstre museknap på de små billeder kan billedet forstørres

HANOI

Vi ankom til Hanoi med Air France fra København via Paris d. 28. om eftermiddagen, Ann og Walther kom sent på natten fra San Francisco, så vi havde glædeligt gensyn ved morgenmaden d. 29. Og stille og roligt tog vi Hanoi i brug.

Over internettet havde vi bestilt værelse på HOA LINH hotel som ligger i HANOI's gamle bydelen og tæt på mange af byens interessante steder. Vi havde et dobbelt rum med 3 senge og balkon og morgenmad for 30 dollar.

 

Den gamle bydel har ret smalle gader med smalle fortov, og da disse anvendes som parkeringsplads for vietnamesernes mange små motorcykler samt også som udstillingsplads for butikkerne, så er fodgængere er henvist til at gå ude på gaden i den heftige trafik af motorcykler, biler og rickshawer, men man lærer at bevæge sig stille og bevidst så chaufførerne kan beregne hvor de skal køre udenom fodgængerne.

Vi er blevet fortalt, at for 5 år siden, var her kun cykler, så de har været hurtige til at stille om til motoren, der altså også giver enorm larm, så man kan godt have ondt af den ældre befolkning der stadig sidder ved husvæggen og sælger deres ting, som de altid har gjort

 

 

 

 

 

Det gamle kvarter ligger ned mod Hoan Kiem søen som er Hanois centrale knudepunkt.

 

 

 

 

Legenden siger at general Le Loi i 15.nde århundrede under Ming-kinesiske okkupationen fik et magisk sværd fra en hellig gylden skillepadde som boede i søen. Ved hjælp af sværdet jagede generalen kineserne ud af byen som i dag hedder Hanoi.

Senere da generalen som nu var blevet Keiser, sejlede på søen kom den hellige Golden Turtle Guden -Kim Qui op til overfladen og krævede sit sværd tilbage og gav dermed søen sit nuværende navn. Det lille tårn Thap Rua på en lille ø i nærheden af midten af søen er knyttet til legenden.

 

 

Den rødmalede Sunbeam Bridge fører over til den lille Jade øen med Jade Mountain Templet fra det attende århundrede og fordi det var TET. (nytår) var der mange som besøgte templet og ofrede røgelse og gav pengegaver til templets præster.

 

 

 

 


 

Tet Nguyen Đán

 

Tet Nguyen Đán , kinesisk-vietnamesiske for Festen for den første morgen bedre kendt med sit forkortede navn tet, er den vigtigste og mest populære festival i Vietnam.

Det vietnamesiske nytår er baseret på Lunar kalenderen ligesom det kinesiske nytår og finder sted fra den første dag i den første måned af Lunar kalender dvs. omkring slutningen af januar eller begyndelsen af februar.

 

 

 

 

 

Tet i 2009 blev fejret fra 26. - 29. januar og efter de tre festdage startede det nye år i vand bøffelens tegn og vi nåede at opleve den sidste dag og begyndelse på det nye år samt de mange familier som spadserede rundt Hoa Kiem søen med børnene klædt i sit bedste tøj og spisende slik i store mængder.

 

 

 

Det er tradition, at familierne samles for at mindes året som er gået samt udveksle gode ønsker for det nye år - og børnene får mange gaver og det er mange forlystelser specielt for de små. TET er ligesom vor jul - med familie sammenkomster og en travl tid med mange gode tilbud og der er masser af handel til langt ud på natten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 3. februar er en mærkedag i Vietnam, da det Vietnamesiske Kommunist partiet blev dannet den 3. februar 1930.

 

 

 

 

 

De Ly Dynastiet regerede over området, som nu er Vietnam i mere end to hundrede år, fra 1009 til 1225AD. Dynastiet blev grundlagt af Ly Cong UAN, der siden ændrede sit navn til Ly Thai da han blev konge. Det var Ly Thai, som flyttede hovedstaden til Thang Long, i nærheden af nutidens Hanoi, og denne flytning har resulteret i en senere etablering af Hanoi som by og nuværende hovedstad.

 

 

 

 

I anledning af 79. års jubilæet for dannelse af partiet som stadig har den centrale magt i Vietnam, var der en parade af faglige foreninger i farvestrålende tøj og der var taler af de høje parti formænd.

Optoget gik rundt Hoan Kiem søen og startede og sluttede på Indira Gandhi Pladsen foran statuen af Ly Thai To.

Denne parade minder meget om 17.maj fejringen i Norge hvor faglige foreninger går i borgertog med faner og flag og der holdes taler for folket.

 


 

Bac Ma Templet

 

Det findes en række små og store templer i byen og Bac Ma Templet er Hanoi's ældste tempel - bygget i 1010.

 

 

 

 

  

 

 

Templet blev dedikeret til legenden om den hvide hest som hjalp en tidlig konge for viet folket - hvor byen skulle placeres og hvorledes kongen kunne forsvare byen mod dens fjender.

 

 

 

 

 

 


 

Dong Xuan Markedet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dong Xuan Markedet ligger i nærheden af Bach Ma Templet og er ældste marked i Hanoi, men den gamle markedsbygning nedbrændte i 1994 og er nu genopbygget som et gråt betonhus i tre etager som indeholder mange butikker der sælger næsten alt fra tøj, isenkram til alle typer mad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er fascinerende at se alle de forskellige typer grønsager og animalske produkter fra både land sø - ja alt som kan gå, krybe, flyve, sno sig og svømme - i Vietnam spises  alt.

 


 

Hang Be Markedet

 

Et andet markedsområde Hang Be Markedet ligger i en gade tæt ved pladsen foran Hoan Kiem søen. Også her er det stort udvalg af madvarer, fisk og kød samt alle typer grønsager og mange flere ting.

 

 

 

 

 

I gaden er opstillet boder i rækker langs siderne og i midten af gaden med trange passager på hver side for kunderne.

 

 

 

 

 

 

 

De lokale kunder kører gennem disse trange passager på motor cykler eller scooter, stopper for at købe uden at stå af cyklen og fortsætter derefter til næste bod.

Det giver mange frustrerede situationer hvor to køretøjer skal passere hverandre og gående må bare holde sig i ude af vejen.

 

 

 

 

 Men det er mange gode ting at købe til en meget rimelig pris, så det er bare om at holde modet oppe og deltage i konkurrencen om at komme til.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ho Chi Minh mausoleum

 

Ved besøg i Hanoi er det næsten obligatorisk at besøge Ho Chi Minh Mausoleet hvor Onkel Ho ligger på lit-parade i en kiste med glaslåg.

 

Ho Chi Minh mausoleumet er beliggende i centrum af Ba Ðình Pladsen, på det sted, hvor Ho den 2 september 1945 oplæste erklæringen om oprettelse af Den uafhængige Demokratiske Republik - Vietnam.

Den efterfølgende kommunistiske regering krænkede Den Store Leder Ho ved at bygge dette mausoleum, idet Ho Chi Minh  i sit testamente havde ønsket at blive kremeret for at redde jorden til landbrugsformål og at asken skulle  spredes i de Vietnamesiske bjerge

 

 

 

Vi stillede os i køen af højtidsprægede vietnameser og defilerede i en tavse række to og to forbi Ho Chi Minh liggende balsameret bag kistens glas låg idet centrale rum i mausoleet og med mange vagter som passede på de mange besøgende som vandrende forbi uden at stoppe og uden at snakke, og vel mindes alt det han har været for Vietnam. 

 

 

 

 

 

 

Den egentlige Præsident bolig er fra den Franske Indo-China tiden med den majestætiske hovedbygning hvor regerings kontorerne var samt boligen for Præsidenten nede ved indsøen.

 

 


 

Ho Chi Minh's søjle hus

 

Vi vandrede videre til Ho Chi Minh's søjle hus som blev bygget fordi Ho syntes at Præsident Paladset var for stort - og huset er et ydmygt træhus som blev bygget på søjler i et hjørne af paladshaven - og her havde Onkel Ho et lille arbejdsrum, et soverum og under huset var indrettet et mødeområde hvor han mødtes med politbureauet og vigtige gæster.

 

 

 

Huset ligger omgivet af en velholdt have med mango træer og duftende slyngplanter og jasmin busker. Onkel Ho levede her fra 1958 til sin død i 1969 og styrede landet og passede haven og madede karperne i den lille indsø.

 

 

 

 

 

 


 

Det etnologiske museum

Vi havde fået mange anbefalinger at besøge Det etnologiske museum som ligger nogle km fra centrum, så efter en del forhandling med to cyklerickshawer kørte vi gennem gaderne ud til museet, men Fie ville ikke bruge samme køremåde tilbage da hendes driver syntes det måtte være ekstra oplevelse for passageren at ramme alle huller i vejen– men det var særdeles ubehageligt for ryggen.

 

 

Museet er et spændende sted at besøge og museet har et dobbelt formål - på den ene side at indsamle og udstille brugsgenstande fra de 54 etniske grupper i Vietnam, og på den anden side at hjælpe forskerne i deres arbejde med at samle og bearbejde den store samling af viden om de etniske grupper i Vietnam.

 

 

 

 

Udendørs arealet bruges til præsentation af de forskellige etniske gruppers boligformer og boligerne er enten bevaret i deres oprindelige tilstand eller bygget som kopier.

 

 

 

 

Bygningerne er imponerende og de store dimensionerne i alt tømmeret som er anvendt sammen med det lette og bøjelige bambus har resulteret i nogle fantastiske håndværksmæssige løsninger og meget anvendelige bygninger.

 

 

At vietnameserne også har sans for det dramatiske og naive - kan the Honey Moon Cottage med sine tydelige figurer vel også siges at være et godt eksempel på.

 

 

 

 

 

 

 


 

The Water Puppet Theater

 

The Water Puppet Theater er en fantastisk form af dukketeater baseret på en flydende scene og kunstarten er mere end 1.000 år gamle og startede i Mekong Deltaet.

Det er forestilling flere gange hver dag og det var nødvendigt at bestille billetter dagen før for at få en god plads, tæt på scenen.

 

 

 

 

 

Vandet er scenen og marionetterne som typisk er designet til at ligne figurer i vietnamesiske fabler styres af dygtige dukkeførere der får dukkerne til at bevæge sig på overfladen af vandet som skulle det være et scenegulv og med det dygtige orkester som spiller den gamle traditionelle musik får legenderne til at leve.

 

 

 


 

Tempel of Litteratur

Tempel of Litteratur blev grundlagt i år 1070 som et tempel for Confucius og blev 6 år senere Vietnams første universitet, Imperial Academy, etableret for at uddanne Vietnams bureaukrater, adelige, kongelige og medlemmer af eliten. Universitetets fungerede i mere end 700 år

 

 

 

 

 

 

De første to gårde er fredelige parker med gamle træer og klippede plæner hvor akademikere kunne slippe væk fra travlhed i byen.

 

 

 

 

 

 

 

I den tredje gård står to store haller, som huser 82 sten skildpadder med oprejste stenplader indgraveret med navne og fødesteder for de 1.306 mænd, der blev tildelt en doktorgrad fra treårlige studier afholdt af Akademiet i en 300 års periode fra 1484, hvorefter universitetet blev flyttet til Hue.

 

 

I den fjerde gårdspladsen er en stor pavilloner med altre og statuer af den store filosof Confucius og hans fire nærmeste disciple. På begge sider af gården findes 72 mindeplader for de mest kendte af Confusius elever.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Templet er et yndet sted for fotografer der tager modelfotoer med de gamle bygninger som kulisser. 

 

 

 

 

 

 


 

Fine Arts Museum

 

 

 

Fine Arts Museum i Hanoi har til huse i en bygning, som engang fungerede som det franske Informations Ministerium og det var spændende at gå rundt på museet og følg Vietnams historie og nogle af de udstillede værker er helt fantastiske.

 

 

 

 

 

Det var tydeligt at de mange års krige Vietnam har været involveret i har inspireret kunstnerne - det er mange militær billeder og malerier af Onkel Ho i forskellige folkelige situationer.

 

 

 

 

 

 

Det hævdes at mange af kunstværkerne er kopier da originalerne blev gemt under krigstiden og ikke senere er fundet igen, og flere kunstnere har udført udgave no. 2 og man er ikke enige om også dette er kopier - men seværdigt var museet.

 

 

 

 


 

West Lake

 

Ann's kusine Diana bor i Hanoi og vi aftalte at mødes på toppen af Sofitel Hotel som ligger med udsigt over West Lake og vi tog en taxi til sydsiden af søen og gik over mod hotellet ad Thanh Nien Road

 

 

 

 

 

 

 

På vejen til Sofitel besøgte vi Tran Quoc Pagoden der ligger på en lille ø i West Lake.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pagoden er 1400 år gammel og betragtes som et kulturelt symbol på vietnamesisk buddhisme - dels for det er den ældste Pagode i Vietnam og dels fordi den ligger i hovedstaden.

 

 

 

 

 

 

Vi passerede også monumentet som er opstillet for at mindes de amerikanske flyvere som blev skudt ned i Vietnam, og under Præsident kampagnen i 2008 brugte John McCain dette monument som vigtigt moment i sin argumentation at hans krigserfaring var vigtig for USA – han sad i fængsel i Hanoi under næsten hele krigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra toppen af Sofitel hotellet er der en pragtfuld udsigt over Hanoi's mere eksklusive område ved West Lake.

 

 

 

 

 

Hanoi's golfklub har træningsbane hvor man slår til mærker ud i vandet i område afgrænset fra resten af søen og boldene samles op hver aften. 

 

 

 

 

 

 

 

Efter nydelsen af en drink i Sofitel’s eksklusive bar - til en pris hvad to dage på Hoa Linh hotellet koster - kørte vi til hendes hjem, hvor mand og to børn ventede. Vi havde en virkelig hyggelig og interessant aften med snak om livet som udstationeret og udviklingen i Vietnam.. Kusinen leder Amerikas forebyggelses program mod AIDS, og hendes mand er journalist ved Washington Post.

  


 

Det vietnamesiske køkken er et af de ypperste i verden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det lykkelige møde mellem det stærke thailandske og det sursøde sydkinesiske, kombineret med franske islæt, blev til en forelskelse, der ikke blev dæmpet under den 4 ugers rundrejse i det aflange land.

 

 

Vi spiste en aften på det ældste spisehus i Hanoi - Cha Ca La Vong, hvor der serveres den samme ret til alle - cha ca eller stegt marineret fisk, og det har familien som driver stedet gjort i mere end hundrede år. Maden blev tilberedt over gødende kul på bordet og det smagte fanatisk.  

 

 

 

 

 

 

I Vietnam fremstilles mange mærker øl og vi prøvede alle de mærker vi kunne finde på vor vej fra nord til syd, og alle var ypperlige når de blev serveret i kold tilstand og var et godt supplement til maden.

 

 

 

 

 

 

Og en god omgang fod massage gjorde godt efter en lang dag og massage steder findes det mange af og til en billig pris, ca 30-40 kr for en times massage.

 

 

 

 

 

 

Hit Counter

Startside Op Hanoi - Vietnam 2009 Nord-VIETNAM 2009 Central Vietnam 2009 Syd Vietnam 2009

NB! Ved at dobbeltklikke med venstre museknap på de små billeder kan billedet forstørres

Dette Websted blev sidst opdateret 19. July 2009