JAIPUR Aug 2002
 

NBVed at dobbeltklikke med venstre museknap på de små billeder med blå ramme kan billedet forstørres

JAIPUR - The Pink City - Hovedstaden i Rajasthan.

Hawa Mahal, Vindens Palads er Jaipurs vartegn er i virkeligheden ikke et palads, men en facade med 953 vinduer hvorigennem paladsets kvinder kunne følge livet på gaden uden selv at blive set. Jaipur er en travl handelsby med mange små butikker i de trange gader, og specielt kan der købes gamle sølvsmykker.

 

 

 

 

 

City Palace er stadig bolig for maha-raja-familien og indeholder også City Palace Museum hvor det er udstillet gamle tekstiler, våben, tæpper, malerier og gl. håndskrifter

 

 

 

Jantar Mantar, maharaja Jai Sing 2's observatorium som han startede at bygge i 1728, og hvis konstruktion og præcision var ganske enestående, og som stadigt fungerer som kontrolpunkt for de store teleskoper rundt omkring i verden, også for NASA.

 

 

 

 

Hver konstruktion har sin specielle opgave, f.eks. at vise positionen af stjerner, højde og baner, og her findes også et kæmpemæssigt solur hvor viserskyggen bevæger sig 4 meter pr time, hvorfor det opnås stor nøjagtighed.

 

 

 

 

AMBER, som ligger 11 km nord for Jaipur, var tidligere hovedstad, men p.g.a. mangel på vand blev hovedstaden flyttet til Jaipur.

 

 

 

 

 

AMER FORT er stadig et besøg værd, og man kan blive fragtet op ad bjerget af bemalede elefanter og gennem de massive porte. I spejlpaladset, hvor væggene er beklædt med kunstfærdigt udførte motiver på spejlglas, der ser ud som det danser ved skæret af et enkelt stearinlys.

 

 

 

 

 

 

 

 

Besøg på tæppefabrik i Jaipur

Jaipur har en god tradition for at lave håndknyttede tæpper, og vi besøgte da også en af de mere kendte, Saraf Carpet ved Amber porten. Her kunne vi se hele processen i knytningen af tæpperne, fra kardning af ulden til knytningen på store rammer. Hver knude bliver lavet i rasende fart og tråden kuttes i rigtig længde med en krum kniv, alt mens mus piler ud og ind mellem uld affaldet på jorden.

Efterbehandlingen er meget vigtig, idet tæppet vaskes flere ganger og alle løse tråder skrabes af med store spartler, hvorefter tæppet trimmes til ens og rigtig længde på luven, det arbejde som er bedst betalt i hele processen. Kvaliteten af tæppet kan bl. a. konstateres ved at lave en skrabe prøve med neglene, og der må ikke kunne skrabes løse fibre, der viser at tråden er lavet af lange fibre - gerne Kasmir uld - samt at trenden skal være af fast, god kvalitet. Et færdigt kvalitets tæppe ses ved at der er knyttet mange knuder og at det ikke fnugger og at skæret fra overfladen er jævn og med godt lysspild.

 

Vi købte et tæppe 6' x 9' som vi er meget glade for.

Fie forsøgte også at lave bloktryk på bomuldsstof, og mesteren berømmede Fies håndelag, men det er jo noget som er prøvet før.

 

RAMBAGH PALACE

Under et besøg i Jaipur kan også anbefales at spise et måltid eller få en drink på Rambagh Palace, tidligere bolig for The Majaraja of Jaipur, nu et 5 stars hotel.

 "Hotellet" ligger i en stor park hvor man kan køre rundt i kamel vogn. The Polo Bar serverer all slags drinks, og ikke-gæster er også velkommen.

 

 

 

Startside Op TAJ MAHAL juli 2002 JAIPUR Aug 2002 Delhi Nov 2003 INDIA Feb 2004 Syd-Indien 2005 HIMALAYA 2005 Tamil Nadu Tempel tur 2006 KERALA og GOA 2006 Syd-Indien 2007 SYD-INDIEN  2008

Dette Websted blev sidst opdateret 07. August 2007